«

»

feb 16

Tidligere indlæg: Pia Jakobsen, København. Sangerinde, medvirkende i teateropsætninger, shows og musicals.

Om min måde at elske musik på
– og om den kreative proces.

IMG_1165

Musik og fællesskab giver mig utroligt meget glæde!

Jeg har siden 2009 været med i Elverhøjkoret, og vi har været med som kor i alle mulige sammenhænge, fx i Ulvedalene til det Kongelige Teaters opsætninger, hvor vi sang som nonne-kor eller var forhutlede flygtninge, hvor mændene skulle i krig, og gravide kvinder var triste, fattige eller lignende. Der var slåskampe, heste og fuldmåne. Jeg elskede hvert et øjeblik ude i det fri i kostumer og som del af en stor historie. Sidste år var vi med i Det flydende teaters opsætning: ”Grinet og Døden”, hvor vi sang nogle Halfdan Rasmussen sange og dukkede op på turen som havfruer i waders eller klovne på båden. Koret har også medvirket i nogle svømmemeditationer til Kulturnat, hvor vi var iklædt badetøj og nogle ret gennemsigtige kåber.

Stort set hver sommer tager jeg på Højskole for at synge med andre. De første par år sov jeg nærmest ikke i en hel uge, fordi der om aftenen blev spillet op ved lejrbålet og blev sunget hele natten. Når jeg endelig gik i seng, kunne jeg ikke sove af bare lykke!

IMG_1873IMG_1146

Jeg elsker at være med på opgaver, hvor der er flere involveret, hvor jeg udvikler mig musikalsk, men hvor det også menneskeligt er rart at være. F.eks. har jeg samarbejdet med Leif Martinussen, der via denne blog ønsker at give gæstebloggere plads til anderledes og subjektive vinkler på musik. Gennem et års tid var jeg kirkesanger som barselsvikar og efterfølgende tilkaldevikar i Allehelgens Kirke, hvor Leif var ansat i en lang årrække. Jeg synes det var spændende, at Leif jævnligt brugte sine egne kompositioner. På et tidspunkt opførte vi et værk, hvor der også var et stort kor, en operasanger og en ekstra organist tilknyttet. Herligt! Vi lavede også 75 års jubilæums-show i kirken, hvor vi kirkesangere fik lov at boltre os i sjove opgaver med Leif som pianist. Jeg tror Leif har et særligt blik for at give folk nogle muligheder.

Jeg kan desuden fortælle om en præst, som også komponerede meget. Vi havde gennem ca. 10 år et samarbejde, hvor vi indspillede hans musik. Jeg var helt vild med arbejdet i studiet (som bestod af det helt rigtige udstyr i konfirmationslokalet). Gennem årene udviklede jeg virkelig min evne til både at synge rent og høre, hvornår den sad helt rigtigt. Det kunne være de helt små ting, der gjorde forskellen. Sjovt nok, var 1. take som regel den bedste. Jeg havde temmelig meget indflydelse på indspilningerne og bidrog jævnligt med noget improvisitation, og det blev en sport at lave 2. stemmer – både dybe og høje – der passede til sangenes tekster og univers. Super sjovt! En gang endte det også med, at jeg spillede klaver til. En af sangene hedder ”Castle of the Moor”. Her var jeg både sanger og pianist.

IMG_1358

Det er dejligt at glemme sig selv i arbejdet, koncentrationen – at vide, hvad der kommer og samtidig give plads til det spontane og levende, som gør det hele til noget ganske særligt! På et tidspunkt fik jeg den idé, at der skulle da laves en musikvideo til sangen, så det gjorde jeg med en fotograf, jeg kendte. Vi tog bare af sted til Aldershvile Slotsruin. Jeg havde en idé om, at videoen skulle minde lidt om Michael Jacksons “Thriller”, og vi havde på forhånd talt lidt om ideen, kostumer osv. Jeg synes slutningen er sørgelig, men også på sin egen måde ganske smuk og “snehvide-agtig” – ja, se selv, hvad du synes!

Musikvideo fra 2012
Sang og klaver: Pia Jakobsen
Tekst: Niels Simonsen
Fotograf: Allan Grynnerup

Må jo nok erkende, at der manglede lidt midler til at videoen kunne blive helt ligeså visionær, som jeg drømte om. Men jeg var alligevel på en eller anden måde stolt af processen og produktet – og ikke mindst det at føre en ide ud i livet. Tak til fotograf Allan Grynnerup og tekstforfatter Niels Simonsen. Selvom sangen og videoen har nogle år på bagen, har jeg valgt at vise den her, fordi den har betydet noget for mig. Jeg tror vi lavede den i 2012.

snehvidevågen snehvide

Billederne i mit indlæg skal underbygge glæden og kærligheden til musik og fællesskabet omkring det kreative arbejde. Er dog ikke sikker på, at ord helt kan beskrive de mange dejlige oplevelser, jeg har haft i disse sammenhænge. Jeg synes, det er sjovt at prøve at synge i forskellige genrer indenfor show og performance, men evergreens og kirkemusik har også en stor plads i mit hjerte. Har sunget i næsten alle genrer og synes det er en fornøjelse at improvisere indenfor fx klangflader eller at lave 2 stemmer, der passer til musikken. Tidligere har jeg også været med i Musicals som “Bøllebob” og “7 brude til 7 brødre” med temmelig svære koreografier. Hvor var det dog en fornøjelse, når det hele lykkedes! En dejlig blanding af musik og fællesskab og kreativt arbejde!

IMG_1163

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Du kan bruge disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>